Agremente tehnice


\"\"
Agrement Tehnic
020-02/315-2004
- prelungeste agrementul tehnic 020-02/035-2001 -

 

Ferestre si usi din profile de PVC dur
TROCAL
Fenêtres et portes par profils PVC dur TROCAL
Windows and doors made of PVC hard profiles TROCAL
Fenster und Tür aus PVC Hart Profilen TROCAL

PRODUCATOR: S.C. PROFINE ROMANIA SRL
Sos. Alexandriei nr. 152-156
Bragadiru – ILFOV, ROMÂNIA
tel. 021 – 493.21.45
fax 021 – 493.21.55

 

TITULAR S.C. PROFINE PROMANIA SRL
AGREMENT Sos. Alexandriei nr. 152-156
TEHNIC : Bragadiru – ILFOV, ROMÂNIA
tel. 021 – 493.21.45
fax 021 – 493.21.55

 

ELABORATOR S.C. A.T.ROM-2000 S.A
AGREMENT Calea Victoriei 142-146, sector 1
TEHNIC : Bucuresti – ROMÂNIA
tel/fax : 021-212.86.05
e-mail : ATROM2000@surf.ro

 

Grupa specializata - " Elemente de închidere, compartimentare, pereti
nr.2 nestructurali"

CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCTII
Grupa specializata nr.2 “Elemente de inchidere, compartimentare, pereti nestructurali” din cadrul A.T.ROM-2000 S.A. Bucuresti analizând documentatia de prelungire a Agrementului tehnic 020-02/035-2001 prezentata de firma Profine Romania SRL Bragadiru - ILFOV si înregistrata cu nr. 40715 din data de 26.07.2004, referitoare la “Ferestre si usi din profile de PVC dur TROCAL” realizate de firma Profine Romania SRL Bragadiru - ILFOV, elaboreaza prezentul Agrement Tehnic nr. 020-02/315-2004, în conformitate cu documentele tehnice românesti aferente domeniului de referinta, cu Ghidul Tehnic de Agremente GAT 223/1996, Avizul General de Supraveghere eliberat de Institutul German pentru Tehnica în Constructii DiBt, Certificatul de Conformitate 101/11814/1 eliberat de Institutul pentru Tehnica Ferestrelor - IFT - Rosenheim Germania, Avizul Tehnic TB 2000/03-3 eliberat de Institutul pentru Testarea Materialelor de Constructii - PIB - Germania si Avizele 22-22/95, 22-46/95, 22-19/97 eliberate de Institutul de Testare Velbert Germania, toate valabile la aceasta data.
1. Definirea succinta
1.1. Descrierea succinta

Ferestrele si usile Trocal sunt realizate de firma Profine Romania SRL Ilfov din profile de PVC dur, fara plastifiant, produse de firma germana Trocal. Producatorul de profile a furnizat atât documentatia si normele de control cât si know-how-ul necesar pentru realizarea unor produse de tamplarie pvc de calitate corespunzatoare.
Majoritatea componentelor primare ale ferestrelor si usilor – profilele din PVC dur si accesoriile acestora, profilele de armare si garniturile de etansare sunt realizate de firma Trocal într-o conceptie unitara – celelalte componente procurându-se din comert (feroneria) sau realizându-se de anumiti producatori agreati de firma Trocal (geamurile termoizolatoare).
Profilele sunt realizate dintr-o compozitie pulverulenta, de tip PVC-U - EDLP 076 - 25 - 23, fara cadmiu, compozitie ce corespunde conditiilor impuse prin standardul DIN 7748 precum si prescrip- tiilor de calitate si control specificate în Normele germane, recunoscute pe plan european RAL-RG 716/1 - sectiunea 1. Conform codificarii din standardul amintit granulele sunt de tip PVC dur ("U") special create pentru realizarea profilelor, tevilor sau placilor ("E"), se prezinta sub forma de pulbere ("D") si cuprinde aditivi si stabilizatori fata de radiatia solara si
actiunea agentilor atmosferici ("L"), precum si modificatori ce-i confera o rezistenta superioara la socuri ("P"). Grupul 076 indica o temperatura de înmuiere Vicat cuprinsa între 75° si 76°C, grupul 25 - o rezilienta de 25 KJ/m² iar grupul 23 un modul de elasticitate cuprins între 2000 si 2500 N/mm² .
Materialul utilizat are o densitate de cel putin 1,4 g/cm³, ceea ce conduce la greutati liniare ale profilelor ce corespund conditiilor impuse prin normele germane. Grosimea peretilor exteriori verticali este de cel putin 3,00 mm ±0,2 mm, cea a puntilor interioare – care îmbina doua suprafete vizibile – de cel putin 2,7 mm (±0,2) iar a peretilor care înconjoara camerele secundare închise – de cel putin 2,5 mm, dimensiuni ce corespund conditiilor impuse de normele amintite.
In mod curent profilele sunt albe, (similar nuantei cromatice RAL 9016).
Profilele de tamplarie pvc se realizeaza si în variante:
- cu pelicula coextrudata din poliacetat de metil PMMA pe fetele vizibile (Trocal Color);
- cu pelicula vinilica lipita pe fetele vizibile (tamplarie pvc-Trocal Dekor);
- cu profile din aluminiu cu grosimea de 1,5 mm fixate pe fete exterioare, profile eloxate sau vopsite în câmp electrostatic cu pulberi poliesterice (Trocal Alu-Schalen). Profilele de aluminiu se aplica pe
cele din PVC prin clipsare, clipsurile fiind realizate din Delrin – material stabil la variatiile termice sau de umiditate.
De asemenea se realizeaza profile realizate prin coextrudare din policlorura de vinil regenerata, la partea interioara, si PVC dur, rezultat din granule noi, la exterior (Trocal Recycling). Profilele nu prezinta caracteristici mecanice inferioare celor realizate integral din granule, ele corespunzând integral conditiilor impuse prin Normele RAL GZ 716/1, partea 1, cap.1.
Stabilitatea culorii - inclusiv sub actiunea radiatiilor u.v. - corespunde conditiilor impuse prin norma europeana EN 20105 (A02 si A03).
Profilele de tamplarie pvc se realizeaza sub controlul permanent exercitat de “Asociatia pentru controlul calitatii profilelor pentru ferestre”, care a permis aplicarea însemnului caracteristic pentru “produse cu calitate asigurata”.
Profilele din gama Trocal se realizeaza în variante cu trei, patru sau cinci compartimente, în cinci serii diferite, asemanatoare ca principiu constructiv: Trocal Confort – serie ce cuprinde profile tricamerale, Trocal 900 – cu profile tetracamerale si Trocal InnoNova 2000, Trocal InnoNova 70.AD si 70.MD cu profile pentacamerale.

Toate profilele au câteva caracteristici comune, astfel (fig.1):
* partea superioara a profilelor de fixare a vitrajului (baghetele) si a aripilor externe a profilelor este înclinata cu 10º, ceea ce – pe lânga aspectul estetic superior – asigura o scurgere lejera a apei ;
* partea inferioara a faltului – atât pentru profilele toc cât si pentru cercevea este înclinata spre exterior, pentru a înlesni evacuarea apei ;
* profilele interioare de fixare a vitrajului au garnitura de etansare coextrudata, ceea ce usureaza operatiunile de punere în opera si garanteaza o etansare

perfecta, deplasarea garniturii sau smulgerea ei nefiind posibila;
* latimea de actionare a garniturii este de 3 mm, pe o înaltime de 8 mm (suprafata de suprapunere);
* suprafata interioara de suprapunere este de 20 mm, cu dimensiunea intercamerala de 12 mm;
* atât la profilele cercevea cât si la tocuri “aripa” exterioara a profilului este de cel putin 20 mm, asigurând o fixare corespunzatoare a geamului si împiedicând radiatia solara sa actioneze asupra sigilaturii geamurilor termoizolante.
* geamurile se sprijina pe un suport adaptat diferitelor grosimi de geam termoizolant ;
* profilele de tamplarie pvc- toc sunt prevazute cu cel putin patru nuturi, ceea ce le asigura stabilitatea corespunzatoare, creaza posibilitatea unei etansari stabile între toc si zidarie si permite atasarea unor profile suplimentare tocului (glafuri, profile de acoperire etc).
* profilele aferente cercevelei de tamplarie pvc sunt prevazute cu euronut, ceea ce permite montarea în siguranta a tuturor tipurilor de feronerie cu latimea benzii de 16 mm realizate de diversi producatori ;
* datorita modulului de elasticitate - de cca. 2500 N/mm² - profilele aferente tocului si cercevelei se armeaza – pentru anumite încarcari si începând de la o anumita lungime – cu profile din tabla de otel zincata, cu grosimea minima de 1,5 mm.
* profilele de tamplarie pvc sunt astfel concepute încât feroneria - mai cu seama cea portanta - este fixata cu suruburi în cel putin doi pereti ai profilului precum si acolo unde este posibil – în profilul metalic de rigidizare .
* compartimentele mediane ale profilelor de tamplarie pvc toc si cercevea – în care se dispun profilele metalice de rigidizare – sunt astfel dimensionate încât permit preluarea sectiunilor optime de armare, cores-punzatoare sarcinilor statice si dinamice la care sunt supuse ferestrele sau usile.
* camerele anterioare ale profilelor sunt libere, creând posibilitatea de realizare a
unui sistem eficient de colectare si dirijare a apei infiltrate sau rezultate din condens in tamplarie pvc.
In afara acestor caracteristici generale, profilele fiecarei serii prezinta unele caracteristici specifice.
TROCAL CONFORT reprezinta profilul cel mai usor si mai sigur de prelucrat. El este astfel conceput încât pentru rigidizare se utilizeaza acelasi profil metalic atât pentru rama mobila cât si pentru cea fixa si aceeasi garnitura pentru toate nuturile profilelor, ceea ce conduce la o importanta economie de timp de pre- lucrare .
Profilele, de tip tricameral, au latimea caracteristica de 62 mm si se pot livra în varianta "Color" sau imitatie furnir "Dekor" .
Ca aspect exterior produsele realizate cu ajutorul profilelor TROCAL CONFORT sunt identice cu cele realizate din profile TROCAL 900, ceea ce permite utilizarea ambelor sisteme, în cadrul aceluiasi pro- iect. De asemenea, toate profilele secun- dare si elementele complementare ale seriei TROCAL 900 sunt compatibile si se potrivesc cu profilele TROCAL CONFORT .
TROCAL 900 este o serie complexa de profile si accesorii, ea oferind practic rezolvarea oricarei necesitati constructive sau arhitecturale. Caracteristica seriei este grosimea egala (62 mm) a profilelor pentru rama mobila si cea fixa - în varianta produselor realizabile în sistem "suprapus" ceea ce asigura o preluare corespunzatoare a greutatii componentei vitrate de catre profilele metalice de rigidizare.
O alta caracteristica principala a profilelor TROCAL 900 o reprezinta prezenta garniturii de mijloc - Comfolip - ceea ce asigura o circulatie optima si controlata a aerului. Ea permite circulatia aerului dinspre interior spre exterior, dar etanseaza perfect în momentul în care se exercita presiuni ale aerului dinspre exterior (vânt). Garnitura poate fi perforata cu un cleste special, realizându-se un sistem de supape care permite
aerisirea controlata a încaperilor si eliminarea fenomenului de condens.
TROCAL INNONOVA reprezinta o noutate, lansata în cursul anului 2000. Principalele profile ale seriei pentru realizarea ramelor fixe si a celor mobile, sunt de tip pentacameral, cu latimea caracteristica de 70 mm, ceea ce poate conduce - în cazul utilizarii unui vitraj corespunzator - la obtinerea unui coeficient de transfer termic K de numai 1,1 W/m²K.
Rama fixa este prevazuta cu sapte nuturi , cu cel putin doua mai multe decât profilele din cadrul seriei 900 si a seriilor derivate din aceasta, ceea ce asigura o stabilitate corespunzatoare sistemului si creaza posibilitatea realizarii unei etanseitati superioare a spatiului dintre usile sau ferestrele realizate cu ajutorul sistemului si contextul adiacent.
Etansarea spatiului dintre rama de tamplarie pvc  fixa si cea mobila se realizeaza tot cu garnitura tip Comfolip, cu avantajele ce decurg din aceasta.
Profilele de tamplarie pvc Trocal InnoNova se realizeaza în trei serii distincte:
* Trocal InnoNova 2000, cu profile cu latimea caracteristica de 70 mm pentru profilele toc si de 70 mm sau 77 mm pentru cercevea, cu ajutorul carora se pot realiza ferestre si usi în sistem suprapus sau coplanar. Prin utilizarea unui profil cercevea majorat, în cadrul sistemului se pot realiza produse dotate cu geam termoizolator triplu cu grosimea totala de 42 mm. De asemenea se pot utiliza profile de armare al caror interior este umplut cu spuma poliuretanica.
Etansarea produselor din seria de profile de tamplarie pvc InnoNova 2000 se realizeaza în sistem cu articulatie deschisa (“giunto aperto”), cu o garnitura de bataie plasata la interior, pe aripa cercevelei, si o garnitura centrala, plasata în zona mediana a tocului.
* Trocal InnoNova 70-AD este asemana-toare cu seria de profile de tamplarie pvc  anterioara, dar etansarea sistemului se realizeaza cu doua garnituri de bataie, una plasata pe cercevea, la exterior si una pe toc, la interior
* Trocal InnoNova 70 MD – este o serie derivata din seria 2000.
PROFILELE DE ARMARE sunt drept-unghiulare de tip deschis sau închis, sunt realizate prin ambutisare din tabla de otel zincata cu grosimea de cel putin 1,5 mm si corespund conditiilor specificate prin normele europene EN 10142, EN 10143, EN 10164 si EN 59413 .
Stratul de acoperire din zinc este - conform prevederilor normei europene EN 10147- de cel putin 100 g/m² pentru profilele de armare montate în profile utilizate la interior si de 275 g/m² pentru cele montate la exteriorul constructiei .
GARNITURILE DE ETANSARE sunt constituite din garniturile de etansare a spatiului dintre cercevele sau dintre toc si cercevele (garnitura centrala si cele”de bataie”) si garniturile de etansare a geamului.
Modalitatile de plasare a garniturilor au fost prezentate anterior, la descrierea sistemelor de profile de tamplarie pvc.
Etansarea vitrajelor se realizeaza cu garnitura plasata la exterior si cu garnitura coextrudata pe profilul bagheta, la interior.
Garniturile – de acelasi tip pentru toate seriile de profile – sunt de tip perimetral, fara întreruperi la colturi si cu suprafete de contact marite, ce contribuie la realizarea unei etanseitati corespunzatoare la aer si apa .
Garniturile sunt realizate prin extrudare din monomer etilen - propilen diena EPDM, material impermeabil cu celulele închise, imputrescibile, compresibil, elastic si foarte suplu, astfel încât etanseitatea nu este afectata de miscarile diferentiale dintre cercevele, cercevele si toc sau cercevele si geam.
Garniturile se caracterizeaza prin capacitatea de revenire la forma initiala si prin conservarea timp îndelungat a proprietatilor elastice în conditiile expunerii la variatii frecvente de temperatura si umiditate.
ELEMENTELE ACCESORII sunt constituite din profilele decorative - prezente într-o gama foarte variata, prin glafurile din PVC
si prin elementele de îmbinare la 90°a profilelor din PVC.
Elementele de îmbinare a tamplarie pvc sunt prezente în mai multe variante dimensionale, realizate din material plastic dur ramforsat cu fibra de sticla sau din tabla de otel zincata. Piesele se fixeaza cu suruburi autofiletante protejare anticoroziv.
FERONERIA utilizata este variata, datorita prezentei lacasurilor standardizate (euronutului). Astfel, ferestrele si usile realizate din profile de tamplarie PVC dur Trocal pot fi echipate cu diverse tipuri de feronerie realizate de diferiti producatori (Roto, GU, HT, Geze, Siegenia, Weidtmann, Winkaus etc) având sinele cu latimea de 16 mm. Mecanismele pot asigura atât rotirea cât si bascularea, pot fi actionate cu o singura mâna, pot asigura blocarea si încuierea si pot fi reglate astfel încât sa asigure o strângere constanta a garniturilor de etansare pe tot conturul.
Dispozitivele de securitate asigura protectia împotriva manevrarii gresite. Fixarea feroneriei se face în cel putin doi pereti ai profilului cu suruburi autofiletante protejate anticoroziv sau cu suruburi din otel inoxidabil, cu respectarea cerintelor din normele europene EN 1670, pr EN 13126-1 si 13126-17.
Alegerea tipurilor de balamale se face în functie de greutatea totala (cercevea si geam), cu respectarea recomandarilor producatorului de tamplarie pvc  ca latimea cercevelelor sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 ori înaltimea lor.
GEAMURILE utilizate pot fi de tip simplu – cu grosimea de cel putin 4 mm – sau termoizolator, cu grosimea de cel mult 42 mm (Innonova 2000).
In conditiile de clima specifice României, datorita riscului de formare a condensului, utilizarea geamurilor simple nu este permisa decât la produsele utilizate la interiorul constructiilor sau la echiparea unor constructii cu caracter sezonier.
La geamurile termoizolatoare, între grosimea celor doua foi de geam utilizate trebuie sa fie o diferenta de cel putin 1 mm, astfel încât sa se elimine
posibilitatea aparitiei fenomenelor de rezonanta.
Pentru limitarea pierderilor de etanseitate (de cel mult 1% pe an), se utilizeaza numai geamuri termoizolatoare cu dubla sigilatura.
Fixarea lor se realizeaza cu profile “bagheta” clipsate pe extremitatile profilelor cercevea.
Cu ajutorul profilelor de tamplarie pvc mentionate, producatorul realizeaza ferestre fixe sau mobile cu unul sau mai multe canaturi, cu ax vertical si deschidere spre interior sau exterior, ferestre oscilo-batante, ferestre cu ax orizontal inferior sau median, ferestre glisante, basculante sau batante, ferestre cu mai multe componente, cu montanti si stulp, compartimentate simetric sau asimetric, ferestre cu sprosuri, cu rame drepte sau curbate în diferite forme, vitrine precum si usi cu unul sau mai multe canaturi, cu sau fara supralumina, cu deschidere spre interior sau spre exterior, usi vitrate (de balcon) sau placate cu profile lamelare termoizolante din PVC (usi de intrare), usi culisante sau de tip “armonica”. In cazul usilor de intrare, rigiditatea produselor este sporita prin sudarea – în camera mediana a profilelor toc si cercevea – unui profil masiv de tip “coltar”, realizat din PVC dur.
Gama larga de sprosuri, baghete si elemente auxiliare decorative permite adoptarea unor variante multiple de personalizare a produselor realizate cu profilele din PVC dur Trocal.
Pentru a exclude posibilitatea de aparitie a
condensului – caracteristica încaperilor echipate cu tamplarie pvc etansa – tocurile

 

ferestrelor realizate din profile Trocal pot fi
echipate cu sistemul TROCAL Air Back, sistem ce realizeaza o ventilatie permanenta cu senzor de detectare a schimbarilor climatice sau sisteme cu garnitura de etansare perforata partial, ce permit realizarea schimbului necesar de

aer. Ca variante se pot utiliza sistemele cu clapeta ReglAir sau Trocal AirMatic.

1.2. Identificarea produselor

Profilele de tamplarie pvc Trocal sunt marcate din fabricatie, prin stantare, cu date privind compozitia materiei prime utilizate, tipul profilului, data, locul fabricatiei, codul echipei care a realizat extrudarea si însemnul “profile cu calitate asigurata”.
Suprafetele expuse ale profilelor de tamplarie pvc sunt protejate cu folie adeziva – pe care este înscrisa denumirea si sigla firmei producatoare - folie ce se pastreaza pâna la punerea produselor în opera.
Produsele - usi si ferestre – se livreaza în ambalaje individuale din carton si folie din
polietilena, fiecare ambalaj purtând o eticheta de identificare, pe care sunt mentionate în limba româna, date referitoare la :
* denumirea producatorului de tamplarie pvc;
* denumirea si tipul produsului;
* dimensiuni;
* materia prima utilizata (codul);
* tipurile de profile de tamplarie pvc  utilizate la realizarea tocului si cercevelei;
* tipul si dimensiunile geamului ;
* tipul profilului de armare;
* tipul de feronerie utilizata;
* data fabricatiei;
* instructiuni succinte referitoare la modul de punere în opera ;
* termen de garantie.
Fiecare livrare va fi însotita de un certificat de calitate, aferent lotului de fabricatie.

2. Agrementul
2.1. Domenii acceptate de utilizare în constructii
Ferestrele si usile realizate din profile de PVC dur Trocal sunt destinate echiparii – la interior sau exterior – a constructiilor civile sau industriale noi sau existente, situate în orice zona climatica sau seismica din România, conform reglementarilor tehnice .
Dimensiunile maxime ale produselor de tamplarie pvc realizate din profile apartinând diferitelor serii sunt prezentate în cadrul pct. 4 din prezentul agrement pentru diferite înaltimi la care acestea sunt puse în opera.

2.2. Aprecieri asupra produsului

2.2.1. Aptitudinea de exploatare în constructii

Caracteristicile fizico - mecanice ale profilelor din PVC dur Trocal si ale usilor si ferestrelor realizate cu ajutorul acestora au fost determinate de laboratoarele de specialitate ale Institutului pentru Tehnica Ferestrelor Rosenheim Institutului de Testare Valbert si Institutului German pentru Tehnica în Constructii DiBt si verificate prin sondaj în cadrul A.T.ROM-2000 S.A., ele corespunzând conditiilor impuse prin normele europene aferente domeniului de referinta, reglementarilor tehnice românesti si cerintelor esentiale stabilite în Legea nr. 10/1995 privind calitatea în constructii.

* Rezistenta si stabilitate
Ferestrele si usile realizate din profile de  TAMPLARIE PVC dur Trocal nu influenteaza rezistenta si stabilitatea constructiilor în care sunt puse în opera.
Profilele prezinta caracteristici mecanice corespunzatoare domeniului de utilizare preconizat. Ele au fost astfel concepute si realizate încât sistemul de îmbinari dintre acestea sau dintre acestea si profilele metalice de rigidizare nu se desolidarizeaza sub efectul sarcinilor

mecanice normale, a socurilor de presiune sau a sarcinilor de utilizare.
Rezistenta si stabilitatea proprie a ferestrelor si usilor – sub solicitarile provenite din actiunea factorilor externi si ale exploatarii – sunt asigurate in conditii normale de folosire, in cadrul domeniilor de utilizare acceptate, daca se respecta solutiile tehnice stabilite de producatorul sistemului, inclusiv cele referitoare la modul de punere in opera.

* Siguranta in exploatare
Usile si ferestrele realizate din profile de PVC dur Trocal asigura conditii de siguranta in exploatare. Ele nu prezinta particularitati in raport cu produsele traditionale si sunt corespunzatoare domeniului de utilizare acceptat. Atât profilele cât si produsele realizate cu ajutorul acestora nu prezinta muchii ascutite, colturi proeminente sau denivelari ce pot provoca accidente la manevrare. Mecanismele si feroneria utilizata – permit manevrarea usoara si sigura atât ca accesibilitate cât si ca efort necesar, fara riscuri de accidentare în caz de manevrare.
Modul de fixare a accesoriilor în profilele metalice de armare sporeste corespunzator siguranta în exploatare a produselor.
In pozitia “închis” produsele rezista la solicitarile exterioare, inclusiv la cele produse de presiunile sau suctiunile generate de vânt.

* Siguranta la foc
Ferestrele si usile realizate din profile de PVC dur Trocal se încadreaza în clasa de combustibilitate C2, conform STAS 11357-90 (B1 conform DIN 4102).
Rezistenta la foc dupa criteriile EI, este mai mica de 5 minute.

* Igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului
Ferestrele si usile realizate din profile PVC dur nu degaja noxe, nu contin elemente radioactive, substante potential

cancerigene, deseuri toxice sau alte substante daunatoare sanatatii oamenilor sau integritatii mediului inconjurator, ele corespunzând conditiilor impuse prin Legea nr.137/1995, privind protectia mediului (cu modificarile si completarile ulterioare) si prin Ordinul nr.1957/1995 al Ministerului Sanatatii.
Supletea profilelor de tamplarie pvc permite realizarea unor produse cu suprafete vitrate mari ce asigura un iluminat natural corespunzator cerintelor standardului SR EN 6221/1: 1997.
Dat fiind nivelul ridicat de etansare pe care îl realizeaza ferestrele si usile din profile de PVC dur Trocal, pentru asigurarea unui climat corespunzator în încaperi si evitarea producerii condensului, se recomanda aerisirea acestora, de doua ori pe zi, cu ferestrele larg deschise. In cazul în care produsele sunt dotate cu sistemul de ventilare Confolip sau cu clapete RegelAir ori AirMatic, schimbul de aer este asigurat, fara a fi necesara aerisirea.

* Izolatie termica, hidrofuga si economia de energie
Izolatia termica asigurata de ansamblul de profile si garnituri de etansare este corespunzatoare, nivelul global de izolatie depinzând în cea mai mare parte de tipul de vitraj utilizat.
Transmitanta termica este de 1,7 W/m²k pentru profilele din seria Confort armate si de 1,5 W/m²k pentru cele nearmate, de 1,5 W/m² pentru profilele din seria 900 în sistem suprapus si de 1,4 W/m²k pentru profilele în sistem coplanar si de 1,1-1,3 W/m²k pentru profilele InnoNova.
In tabelul 1 sunt prezentate valorile coeficientilor de transfer termic pentru geamuri termoizolatoare, conform celor specificate în “Normativul privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor” indicativ C107/3:1997.

Tabelul 1- Valori ale coeficientului de transfer termic

 

Modul de îmbinare al profilelor, sistemul de asamblare al partilor mobile precum si utilizarea unei game perfect adaptate de garnituri de etansare interioare si exterioare elastice - din monomer etilen-propilen diena (EPDM) - permit obtinerea unui nivel ridicat de etanseitate la aer si la
apa.
Utilizarea baghetelor de fixare a vitrajelor cu garnituri coextrudate asigura o etansare corespunzatoare, garnitura fiind mentinuta permanent în pozitie rectilinie. Suprafata marita de contact a garniturilor precum si utilizarea unor garnituri perimetrale, fara întreruperi la colturi contribuie la asigurarea unei etanseitati superioare.
Evacuarea apei infiltrate accidental este asigurata prin practicarea unor orificii protejate si astfel concepute încât apa nu poate patrunde din exterior în cazul actiunii simultane a vântului si a ploii.

Uniformizarea presiunii si evacuarea vaporilor de apa sunt asigurate prin practicarea de orificii atât în rama cât si în cercevea.

* Protectia împotriva zgomotului
Indicele de reducere sonora RA este influentat mai putin de tipul profilului utilizat, el fiind dat în mod practic de tipul geamului utilizat si de modul în care a fost realizata izolarea spatiului dintre fereastra sau usa si contextul adiacent (zidarie).
In tabelul nr. 2 sunt prezentate - conform determinarilor CSTB - valorile indicelui RA pentru diferite tipuri de geamuri precum si valorile ce pot fi obtinute pentru o fereastra dotata cu geamul respectiv.

Tinând seama de faptul ca sistemul de profile permite utilizarea geamurilor termoizolatoare cu grosimea maxima de 42 mm, rezulta ca valoarea maxima a indicelui RAtr ce poate fi obtinuta de ferestrele si usile realizate cu aceste profile este de 43 dB, în conditiile utilizarii unor geamuri termoizolatoare cu una dintre componente stratificata.

2.2.2. Durabilitatea si întretinerea
produsului

Durabilitatea sistemelor de ferestre mobile sau fixe, sau a usilor realizate cu profile

 

Trocal este peste 25 ani. Producatorul acorda o garantie de 5 ani. Pentru produsele puse în opera de catre client garantia este de 6 luni. Producatorul geamului termoizolator acorda o garantie de 5 ani.
Din punct de vedere al :
• permeabilitatii la aer produsele se încadreaza în clasa A3 ;
• al etanseitatii la apa - în clasa E4 si
• al rezistentei la vânt – în clasa V3.
Intretinerea produselor de tamplarie pvc  nu ridica probleme deosebite spalarea efectuându-se cu detergenti neutri lichizi dizolvati în apa sau seturile de întretinere corespunzatoare livrate de Profine România SRL. Se va evita contactul produselor cu substante abrazive sau solventi organici.
TAMPLARIE  PVC dur nu necesita alte finisaje cu aplicare periodica (vopsire, lacuire, etc).

2.2.3. Fabricatia si controlul

Profilele din PVC dur, profilele de armare si garniturile de etansare se realizeaza pe linii tehnologice specializate, conform normelor tehnice proprii producatorului, în conditii care asigura reproductibilitatea performantelor aferente domeniilor de referinta.
Calitatea constanta a profilelor este asigurata prin efectuarea unui autocontrol permanent, efectuat într-un sistem propriu firmei Trocal.
Controlul extern este exercitat permanent de Centrul Sud-German de Control pentru Mase Plastice SKZ din Witzburg, sub autoritatea Asociatiei pentru Controlul Calitatii Profilelor pentru Ferestre în conformitate cu prevederile normelor RAL RG 716/1 – paragraful 1, producatorul având permisiunea de a aplica pe profile însemnul caracteristic pentru profile de tamplarie pvc  cu calitate asigurata .
Ferestrele si usile se realizeaza pe o linie tehnologica perfectionata, agreata de producatorul profilelor. Imbinarea curenta a profilelor se face prin termosudura, cu

debitarea profilelor la 45°C. Principalele profile sunt rigidizate cu profile din tabla de otel zincata - mai scurte cu 10-50 mm decât cele din PVC - fixate cu suruburi protejate anticoroziv în camera mediana a profilelor, la intervale de 30-40 cm pentru profilele albe si de 25-30 cm în cazul celor colorate sau cu pelicula coextrudata. Primul, respectiv ultimul surub sunt plasate la cca. 70 mm distanta fata de coltul interior, conform recomandarilor nomei RAL GZ 716. Fixarea se poate realiza înainte sau dupa îmbinarea profilelor prin termosudura.
Sudarea profilelor se realizeaza cu aparate special realizate, cu dispozitive pneumatice care mentin profilele în pozitie necesara pâna la racirea materialului. Incalzirea necesara (250°C) se realizeaza prin intermediul unui disc încalzitor cu suprafetele acoperite cu teflon, material ce nu permite aderarea polivinilului la suprafata discului.
Prelucrarea (îndepartarea) solzilor de sudura se realizeaza cu masini automate, dotate cu freze, cu adâncimea de aschiere de 0,2-0,5 mm.
Pe tocurile si cercevelele de tamplarie pvc îmbinate sunt realizate orificiile pentru drenarea apei de condens si de egalizare a presiunii. Tocul este drenat în zona de colectare a apei , iar cerceveaua - aerisita în zona faltului de fixare a geamului, astfel încât este evitata acumularea apei în aceste zone.
Orificiile din zona faltului- realizate fie în varianta unor gauri cu diametrul de cel putin 7 mm, fie prin frezarea unor slituri 5x25 mm sunt amplasate în mod corespunzator, la cca. 50 mm de coltul faltului . La tocuri sau profile T (orizontale) mai mari de 1600 mm se prevede la mijloc un orificiu de scurgere a apei.
Strapungerile de evacuare (spre exterior)- sub forma de caneluri 5x25 mm sunt executate simetric, la o distanta de 100 mm fata de orificiile interioare, în camera mediana , peste nervura, pe partea exterioara, ceea ce contribuie la evacuarea lejera a apei. Orificiile sunt
mascate cu capace ornamentale special realizate .
Orificiile de aerisire a faltului de pozitionare a geamului sunt realizate conform reglementarilor normei RAL GZ 716/1 si sunt amplasate în partea orizontala inferioara si în partea superioara a ramei geamului, la 50 mm de colt si la intervale de maxim 600 mm între ele, asigurând aerisirea geamului pe tot perimetrul. La fixarea geamului orificiile de aerisire nu sunt acoperite de calele de pozitionare.
Ferestrele si usile realizate din profile colorate sau cu folie-decor coextrudata, sunt aerisite suplimentar prin orificii laterale - cu diametrul de cel putin 4 mm - executate în camera anterioara a tocului si a cercevelei.
La realizarea operatiunilor de gaurire sau frezare nu sunt afectate profilele de rigidizare .
Feroneria este montata conform specificatiilor RAL GZ 716, fixarea realizându-se cu suruburi de tipul stabilit, în cel putin doi pereti ai profilelor. Distanta dintre punctele de fixare a feroneriei - de 50 mm - este corect stabilita asigurând securitatea produselor în caz de ploi cu rafale de vânt si tinând seama de încarcarile statice.
Geamurile sunt montate corect cu respectarea normelor europene aferente domeniului ("Reglementari tehnice privind utilizarea geamurilor plane" întocmite de Institutul German pentru Tehnica în Constructii , Normele RAL GZ 716/1, normele VOB partea C si standardul DIN 18361 referitor la "Incastrarea geamurilor").
Inaltimea minima de încastrare a geamului în falt corespunde prevederilor normelor de mai sus, ea fiind de cel putin :
- 8 mm pentru geamurile cu lungimea perimetrului canatului mai mic de 250 cm;
- 10 mm pentru geamurile cu lungimea perimetrului canatului cuprinsa între 250 cm si 400 cm si
- 12 mm pentru geamurile cu lungimea perimetrului canatului cuprinsa între 400 si 600 cm.
In cazul în care , între locul în care a fost realizat geamul termoizolator si cel de punere în opera exista o diferenta de nivel mai mare de 800 m, la locul de punere în opera, înainte de montarea geamului, în sigilatura acestuia se fac doua-trei gauri pentru echilibrarea presiunii, gauri care apoi se sigileaza.
Garniturile de etansare a geamurilor sunt alese corect, presiunea exercitata de acestea asupra geamului nedepasind 1 daN/cm, conform reglementarilor europene .
Rostul dintre profil si geam – de 4 mm – este corect dimensionat pentru produsele cu o suprafata mai mica de 4,0 m².
Calele sunt realizate din material plastic rezistent la îmbatrânire si au lungimea minima acceptata de 50 mm si latimea cel putin egala cu cea a geamului .
La realizarea produselor de tamplarie pvc  sunt utilizate toate cele trei tipuri de cale recomandate de producator :
- calele de asiza (C1) ce transmit la cercevea greutatea geamului ;
- calele periferice (C2) “de ajustare” , ce împiedica glisarea geamului sau “de siguranta”, care împiedica eventualul contact dintre geam si fundul faltului si
- calele laterale (C3) – care asigura mentinerea unei distante între fundul faltului si masticul utilizat la sigilarea perimetrala a geamurilor termoizolatoare.
Pozitionarea calelor este facuta corect, protejând geamul de deteriorari, mentinând cerceveaua în pozitia corecta, evitând torsionarea sau deteriorarea muchiilor si asigurând o functionare corecta a ferestrelor si usilor.
Prin pozitia ocupata în cadrul faltului si prin dimensiunile lor, calele asigura distributia uniforma a greutatii geamului, fortele ce actioneaza asupra cercevelei fiind transmise mai întâi feroneriei, apoi punctelor de fixare si în final constructiei ce sustine fereastra.
Grosimea calelor asezate în faltul inferior - de cel putin 5 mm permite scurgerea picaturilor formate din apa de condens.
Grosimea calelor este aleasa în mod corespunzator respectându-se “jocurile” periferice minime stabilite de reglementarile europene (4 mm pentru ferestrele cu semiperimetrul cuprins între 2,5 m si 5,0 m).
Controlul extern se efectueaza periodic prin intermediul laboratoarelor neutre autorizate pentru acest gen de lucrari .

2.2.4. Punerea în opera

Punerea în opera a ferestrelor si usilor realizate din profile de PVC dur Trocal se face în conformitate cu instructiunile si recomandarile producatorului, instructiuni întocmite în acord cu “Instructiunile Tehnice” specifice din Germania. La fixarea produselor se vor lua în considerare si prevederile Normelor RAL de asigurare a calitatii tâmplariei (ferestre si usi), “Instructiunile pentru determinarea grupei de solicitare a ferestrelor” (Germania), prevederile standardelor DIN 18545 - "Descrierea materialelor izolante" si DIN 18056 "Goluri pentru ferestre" - dimensionare si executie", precum si reglementarilor tehnice românesti.
Produsele de tamplarie pvc se monteaza în goluri tencuite din zidarie, sau în precadre din tabla de otel zincata înglobate în tencuiala, abaterile maxime admise de la orizontalitate si verticalitate fiind de 1,5 mm pentru latimi de pâna la 3,0 m. Este recomandat ca ferestrele si usile sa se monteze retras fata de linia fatadei pentru a fi protejate fata de actiunea directa a intemperiilor.
Incastrarea ferestrelor si a usilor în zidarie (suport) se face cu dibluri, suruburi, ancore sau conexpanduri în functie de tipul suportului, astfel încât sa fie asigurata posibilitatea de dilatare a tocului la variatiile termice diurne sau anuale. Fiabilitatea produselor (în special a tocurilor) este conditionata de fixarea lor conform regulilor mentionate în

reglementarile tehnice, fara a introduce tensiuni suplimentare , cu utilizarea unor distantieri reglabili între toc si zidarie.
La stabilirea rosturilor dintre ferestre sau usi si zidarie se va tine seama de coeficientul ridicat de dilatare al profilelor, de 1,6 mm/m pentru profilele albe si de 2,4 mm/m pentru cele colorate cu pelicula coextrudata din polimetacrilat de metil PMMA.
Conform normelor europene latimea minima a rostului dintre ferestre sau usi si zidarie este de 10 mm pentru lungimi de pâna la 1,5 m (15 mm pentru profile colorate) de 15 mm pentru lungimi cuprinse între 1,5 si 2,5 m (20 mm pentru profile colorate) si de 20 mm pentru lungimi cuprinse între 2,5 si 3,5 m.
Rosturile se umplu complet cu materiale izolante astfel încât sa nu ramâna spatii intermediare în care ar putea condensa vaporii de apa. La umplerea rosturilor se poate utiliza banda izolanta comprimata , benzi de pâsla armata cu fibre de sticla, pluta presata, vata minerala, spuma poliuretanica sau chituri siliconice, ori diverse combinatii dintre aceste materiale, în diverse structuri, prezentate, în figurile de la pct.4 din prezentul agrement.
La alegerea materialelor se va tine seama de compatibilitatea acestora cu policlorura de vinil, iar la alegerea structurii, de nivelul de izolare fonica dorit.
Spuma poliuretanica sau chiturile siliconice nu trebuie sa prezinte fenomene post-reactie, sa fie compatibile cu PVC-ul dur si cu celelalte materiale utilizate, sa-si pastreze proprietatile în timp si sa nu se descompuna sub actiunea radiatiei ultraviolete .
In figurile de la pct.4 sunt prezentate câteva situatii specifice pentru punerea în opera a ferestrelor si usilor de tamplarie pvc.

2.3. Caietul de prescriptii tehnice

2.3.1. Conditii de conceptie

Profilele din PVC dur Trocal au fost astfel concepute încât sa corespunda conditiilor impuse de norma de calitate RAL-RG 716/1 partea 1 elaborata de Institutul German RAL pentru Norme de Calitate si Marci Inregistrate.
Materialul din care sunt realizate profilele corespunde cel putin unei forme masice standardizate (DIN 7748:1994) PVC-U-D-E 072-15-23 (pulbere) sau (DIN 7748) PVC U-G-E 072-15-23 (granulat). Din punct de vedere al stabilitatii culorii, ele nu depasesc treapta a 3-a a etalonului conform DIN 54001:1986.
Alegerea tipurilor de profile din PVC si a geamurilor se face tinând seama de cerintele specifice zonei în care este amplasata constructia, astfel încât sa fie asigurate cerintele termotehnice, cele acustice si cele privind iluminatul.
Alegerea profilelor de armare se face conform prevederilor standardelor DIN 1055 si DIN 18055 care au ca obiect modul de armare a montantilor, stâpilor, traverselor si sprosurilor. Armarea se realizeaza în functie de solicitarile la care este supus produsul , de înaltimea la care este pus în opera si de tipul profilului din PVC.
Conform prevederilor standardului DIN 18056 deformatia maxima admisa pentru profile este de L/300 dar nu mai mare de 8 mm.
Momentele de inertie necesare pentru diferite dimensiuni ale produselor si diferite înaltimi sunt prezentate de producator în cadrul catalogului tehnic.
Ca reguli generale pentru armare :
- produsele realizate din profile colorate sau acoperite cu folie extrudata ori lacuite se armeaza întotdeauna, indiferent de dimensiunile acestora ;
- tocurile ferestrelor si usilor realizate din profile PVC albe se armeaza întotdeauna, indiferent de dimensiunile acestora ;
- cercevelele se armeaza :
• pentru latimi mai mari de 900 mm si înaltimi mai mari de 1300 mm, în cazul ferestrelor puse în opera la
înaltimi deasupra solului cuprinse între 0-8 m.
• pentru latimi sau înaltimi mai mari de 600 mm în cazul ferestrelor puse în opera la înaltimi cuprinse între 8 m si 20 m ;
• pentru înaltimi cuprinse între 20 m si 100 m cercevelele se armeaza întotdeauna, pe baza calculelor aferente de determinare a momentelor de inertie necesare.
La alegerea tipurilor de feronerie se vor respecta recomandarile producatorului referitoare la greutatea maxima admisa a cercevelei.
La utilizarea în constructii se vor respecta prevederile reglementarilor tehnice românesti aferente domeniului de utilizare:
- P118:1999 – Normativ de siguranta la foc a constructiilor.
- GP 001-1996 : Protectia la zgomot. Ghid de proiectare si executie a zonelor urbane din punct de vedere acustic ;
- STAS 6156:1986. Acustica în construc-tii. Limite admisibile
- STAS 10101/1-89 – Greutati tehnice si încarcari permanente .
-STAS 10101/2-85 – Instructiuni datorate procesului de exploatare.
- STAS 10101/20:1990/21:1992- Actiuni în constructii. Incarcari date de vânt si zapada.
- STAS 10101/23:1975 – Actiuni în con-structii. Incarcari date de temperatura exterioara.
- SR 6221 – 1: 1996 – Iluminatul natural. Conditii specifice pentru iluminatul natural al spatiilor de lucru.
- STAS 6221-89 - Constructii civile, in-dustriale si agrozootehnice. Iluminatul natural al încaperilor. Prescriptii de calcul.
- C156-1985 – Normativ pentru verifi-carea calitatii si receptia lucrarilor de constructii si instalatii aferente.
- C 107/1-97 – Normativ privind cal-culul coeficientilor globali de izolare termica la cladirile de locuit.
- C 107/2-97 – Normativ privind cal-culul coeficientului global de izolare termica la cladiri cu alta destinatie decât locuirea
- C 107/3-97 – Normativ privind cal-culul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor.
- C 107/4-97 – Ghid pentru calculul performantelor termotehnice ale cladirilor de locuit.
- STAS 6156-86 – Acustica în constructii. Protectia împotriva zgomotului în constructii civile si social-culturale. Limite admisibile si parametrii de izolare acustica.
- C 125-87 – Normativ privind proiectarea si executarea masurilor de izolare fonica si a tratamentelor acustice în cladiri.
- C 122-91 – Instructiuni tehnice pentru proiectarea masurilor de izolare fonica la cladiri civile, social-culturale si tehnico-administrative.
- C 123-91 – Instructiuni tehnice privind proiectarea si executia salilor de auditie publica din punct de vedere acustic.
- NP 008:1997 – Normativ privind igiena compozitiei aerului în spatii cu diverse destinatii, în functie de activitatile desfasurate în regim de iarna-vara.
Intrucât sistemele de usi si ferestre realizate din profile Trocal sunt supuse diferitelor solicitari, cerintele sunt prestabilite de solicitant, dar ele trebuie sa raspunda cel putin cerintelor impuse prin reglementarile mentionate.
Utilizabilitatea ferestrelor sau usilor realizate se apreciaza conform DIN 66050, neexistând un echivalent românesc pentru aceasta conditie.

 

2.3.2. Conditii de fabricare

Pentru pastrarea constanta a calitatii profilelor producatorul efectueaza control intern si extern sever realizat conform specificatiilor de la pct.2.2.3.
Pentru pastrarea constanta a calitatii, producatorul va urmari :
a. Intern unitatii : realizarea productiei în conformitate cu prevederile standardului SR ISO 9001:2001 si ale ghidurilor

aprobate de MLPAT de evaluare pentru certificarea produselor.
Constanta calitatii produselor este garantata de realizarea lor în cadrul unui sistem propriu de asigurare a calitatii, sistem necertificat.
b. Extern unitatii : obtinerea unei forme recunoscute de certificare pentru sistem si produse.

2.3.3. Conditii de livrare

Ferestrele si usile din profile de PVC Trocal se livreaza cu folii de protectie pe fetele expuse zgârierii accidentale.
Profilele de tamplarie pvc sunt ambalate în folie de polie-tilena, fiecare ambalaj purtând o eticheta cu mentiunile specificate la pct. 1.2.
Dupa ce au fost realizate, usile si ferestrele sunt depozitate în locuri special amenajate, dispuse vertical, în containere, cu profil de zidarie P 2522 la partea de jos.
Manipularea se face manual, cu mijloace
si dispozitive special realizate.
Produsele de tamplarie pvc realizate cu ajutorul profilelor vor fi însotite de un certificat de calitate aferent lotului de fabricatie precum si de declaratia producatorului de conformitate cu agrementul tehnic eliberat pentru acesta, potrivit prevederilor standardului SR EN 45014:1995.
Tot la livrare produsele vor fi insotite de instructiuni de montaj si utilizare, in limba româna.
Depozitarea produselor pe termen scurt sau lung se face conform recomandarilor producatorului.

2.3.4. Conditii de punere în opera

Punerea în opera a ferestrelor si usilor se face conform prescriptiilor tehnice ale producatorului, tinând cont de specificatiile de la pct. 2.2.4 din prezentul agrement tehnic precum si de reglementarile tehnice românesti aferente domeniului :

* C 47-86 - “Instructiuni tehnice pentru folosirea si montarea geamurilor si a altor produse de sticla în constructii”.
* C 185-78 – “Instructiuni tehnice privind manipularea, livrarea, depozitarea, tran-sportul si montarea în constructii a ferestrelor si usilor de balcon”.
La punerea în opera vor fi respectate prevederile “Regulamentului privind protectia si igiena muncii în constructii” aprobat cu Ordinul MLPAT nr. 9/N/1993
precum si prevederile “Normativului de prevenire si stingere a incendiilor pe durata executarii lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora” – indicativ C-300:1994.
Concluzii
Aprecierea globala
• Utilizarea produsului “Ferestre si usi din profile de PVC dur TROCAL” în domeniile de utilizare acceptate este apreciata favorabil, în conditiile specifice din România, daca se respecta prevederile prezentului agrement.
Conditii
• Calitatea produsului si metoda de
fabricare, au fost examinate si gasite satisfacatoare de laboratoarele de specialitate ale Institutului pentru Tehnica Ferestrelor Rosenheim si ale Institutului German pentru Tehnica în Constructii DiBt si trebuie mentinute la acest standard pe toata durata de valabilitate a acestui agrement.

 

• Orice recomandare relativ la folosirea
în conditii de siguranta a acestui produs, procedeu sau echipament, care este continuta sau se refera la acest agrement tehnic, reprezinta cerinte minime necesare la punerea sa în opera.
Acordând acest agrement, Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii în Constructii, nu se implica în prezenta si/sau absenta drepturilor legale ale firmei

de a comercializa, monta sau întretine produsul sau echipamentul.
• A.T.ROM-2000 S.A. Bucuresti raspun-
de de exactitatea datelor inscrise in agrementul tehnic si de incercarile sau testele care au stat la baza acestor date. Agrementele tehnice nu îi absolva pe furnizori si/sau pe utilizatori de responsabilitatile ce le revin conform reglementarilor legale in vigoare.
• Verificarea mentinerii aptitudinii de uti-
lizare a produsului de tamplarie pvc, procedeului sau echipamentului va fi realizata conform programului stabilit de catre A.T.ROM-2000 S.A., program care consta in:
- verificarea – la intervale de 6 luni – a
rezistentei la tractiune a profilelor de baza;
verificarea – la interval de 12 luni – la compresiune a coltului sudat;
- verificarea – la interval de 12 luni – a
comportarii in timp a produsului pus in opera, la cel putin doua lucrari selectate de A.T.ROM-2000 S.A. Bucuresti din lista pusa la dispozitie de titularul agrementului tehnic si reactualizata periodic.
• Actiunile cuprinse in program si modul
lor de realizare vor respecta actele normative si reglementarile tehnice in vigoare.
• A.T.ROM-2000 S.A. Bucuresti va informa Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii despre rezultatul verificarilor, iar daca acestea nu dovedesc mentinerea aptitudinii de utilizare, va solicita CTPC declansarea actiunii de suspendare a agrementului tehnic.
• Suspendarea se declanseaza si in cazul constatarii prin controale, de catre organisme abilitate, a nerespectarii mentinerii constante a conditiilor de fabricatie si utilizare ale produsului.
• In cazul in care titularul de agrement
tehnic nu se conformeaza acestor prevederi, se va declansa procedura de retragere a agrementului tehnic.

 

 

 

 

Agremente tehnice elaborate anterior:
020-02/035-2001

 

Pentru grupa specializata nr.2

Presedinte
ing. Cristina BURLACU


DIRECTOR
A.T.ROM-2000 S.A.

dr. ing. Liviu IONESCU

Contact
Adresa:
Str. Verzisori nr. 36-38, sector 4, Bucuresti (zona Timpuri Noi)

Telefon/Fax:
+40 31.805.71.20
+40 31.805.71.22

Telefon mobil:
+40 722.570.320

Email: office@edificiaconstruct.ro

edificiaconstruct@gmail.com